Waarom het voetbal een wetenschap is

 

 

De Utrechtse straatnamencommissie herbergt (of heeft dat ooit gedaan) een filosoof. Toen enige decennia terug de plaatstelijke universiteit weer eens bij de gemeente aan de bel trok om het chronisch ruimtegebrek aan te kaarten, kwam de gemeente met een fantastisch plan. Achter de snelweg was nog zoveel ruimte, daar kon een pretentieus business- en sciencepark gebouwd worden. Het gebied was zo goed als onbebouwd, dus de uitbreidingsmogelijkheden waren schier onbeperkt. En het is nog mooi gelegen ook, midden in het natuurgebied Rijnsweerd/De Uithof. Mooier kan toch niet?

 

Enthousiast begon men te bouwen. Vele collegezalen en kantoorruimten verrezen, maar toen de zaak in gebruik genomen kon worden, kwam men tot een schokkende ontdekking: het park was onbereikbaar vanuit de stad! Geen ontsluitingswegen, geen busverbinding, geen spoor in de buurt, zelfs geen fietspaden!

Koortsachtig zocht men naar oplossingen. Uiteindelijk besloot men dat vanaf het centraal station de zuidelijke ring het meest praktisch was om als verbindingsweg te fungeren, en dan waar die afbuigt naar het noorden een nieuwe weg aanleggen naar het nieuwe sciencepark.

 

Zo gezegd, zo gedaan, en de straatnamencommissie besloot deze weg de naam "Weg tot de Wetenschap" te geven.

Een originele vondst, dat zeker. Maar één met onvoorziene gevolgen.

Wanneer men namelijk – langs een doodgereden konijntje – dit betonnen en betegelde natuurgebied verlaat, in de richting van het station, rijdt men vanzelfsprekend óók over de Weg tot de Wetenschap. Er is namelijk geen andere directe weg.

Uitgaand van de veronderstelling dat een weg waar geen éénrichtingsverkeer geldt altijd naar twee kanten leidt, moet deze Utrechtse Weg tot de Wetenschap dus ook in de richting van de stad leiden tot de Wetenschap.

 

En dat doet hij. Wanneer men de driesprong nadert waar de Weg tot de Wetenschap op de zuidelijke ringweg uitkomt, rijdt men recht aan op het voetbalstadion.

 

Hiermee is bewezen dat het voetbal een wetenschap is.

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Stories & Verhalen

 

 

home