Op zoek naar een naam voor jullie baby?

 

Dan ben je nu op een goeie plek aangeland! Deze site geeft een overzicht van "nieuwe" namen die ik in de afgelopen jaren in het Nederlandse taalgebied ben tegengekomen, alsmede op onderwerp gesorteerde ideeën voor namen. Het is beslist geen voornamenwoordenboek op zich; daarvan zijn er voldoende in de handel. Het is meer een aanvulling daarop.

Op deze beginsite vind je eerst wat algemene tips waar je aan zou kunnen/moeten denken bij het kiezen van een naam voor je kind. Vervolgens wordt er gelinkt binnen deze site, naar namen op soort en onderwerp. Tenslotte zijn er een paar links naar vergelijkbare (ook buitenlandse) sites, alsmede een paar aanbevelingen waar het gaat om voornamenboeken. (Uit puur interesse heb ik er zelf namelijk een heel stel...) Veel plezier, en ik hoop dat deze site jullie van dienst kan zijn bij het opdoen van inspiratie!

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Tips voor de naamgeving:

 

Bedenk dat je je kind zijn naam geeft voor zijn hele leven! Een koosnaampje klinkt heel lief als hij of zij klein is, maar prof. dr. Robbie Jansen klinkt bijvoorbeeld toch een beetje gek... Noem hem dan liever officieel ´Rob´; je kunt Robbie altijd als roepnaam gebruiken tot je kind er genoeg van krijgt om in de verkleinvorm aangesproken te worden.

Probeer de klank van de naam uit in combinatie met de achternaam. Klinkt het goed? ´Loopt´ het lekker? Doe dit ook met alle namen, als je je kind meerdere officiële namen wilt geven.

Controleer of de initialen geen bestaande afkorting of raar woord vormen. Gevallen van W.C., A.A.P. en A.N.W.B. kunnen waarschijnlijk beter voorkomen worden. Je kunt niet alles voor zijn, maar het kan je kind een hoop plagerijen schelen.

Probeer te denken als een schoolkind. Is het makkelijk om op de naam te rijmen? Is het makkelijk om er rare woorden van te maken? Dat kan door het slachtoffer als heel vervelend ervaren worden.

Weeg de voor- en nadelen van een bijzondere spelling af. Een bijzondere spelling zal altijd gespeld moeten worden, en dan nog wordt het vaak fout geschreven. Daarentegen kan het de naam ook bijzonder uniek maken. Bedenk wat je belangrijker vindt, en probeer rekening te houden met hoe het voor je kind zal zijn om zo´n bijzondere naam te hebben.

Probeer zo mogelijk de betekenis van de gekozen naam te achterhalen. Dat voorkomt onplezierige verrassingen achteraf! Het kan goed zijn daarvoor meerdere voornamenboeken te raadplegen; ze zijn het namelijk lang niet altijd eens...

Het is het overwegen waard om - in deze sterk globaliserende wereld - uit te proberen hoe de naam van je kind in het Engels klinkt. Het is tenslotte helemaal niet gezegd dat hij/zij of jullie in Nederland blijven. En anders is het internet ook nog behoorlijk internationaal gericht.

Meermalen is het me opgevallen dat Nederlandse ouders hun kind in de officiële namen vernoemen naar bijvoorbeeld de grootouders, en het vervolgens een totaal andere naam als roepnaam geven. Bijvoorbeeld: Jannigje Hendrika, we noemen haar Esther. Bedenk dat het fenomeen roepnaam zoals we dat in Nederland kennen in veel landen erg ongebruikelijk is. Als deze Esther in het buitenland gaat wonen, zal ze vrijwel gedwongen zijn daar als Jannigje door het leven te gaan. (En ik spreek uit ervaring...) Het kan dus raadzaam zijn haar direct als Esther Jannigje Hendrika in te schrijven.

Alle kinderen een naam geven met dezelfde beginletter is heel leuk, maar kan wel praktische problemen veroorzaken met bijvoorbeeld de post!

Passen de namen van broertjes en zusjes een beetje bij elkaar? Als Piet een zusje heeft dat Marie-Eloisa heet, kan het zijn dat mensen een beetje medelijden met Piet krijgen.

Modenamen zijn een wonderlijk iets. Je kiest een naam voor je kind die je maar zelden gehoord had, en plotseling wordt de helft van de baby´s die geboren wordt zo genoemd! Niets aan te doen dus...

In tegenstelling tot veel andere landen doen ze in Nederland doorgaans niet zo heel moeilijk bij de burgelijke stand: ze accepteren vrijwel alles wat de ouders voorstellen. De verantwoording voor een ´fatsoenlijke´ naam ligt dus in de eerste plaats bij de ouders!

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Interne links naar ideeën voor namen:

 

nieuwe namen

(aanvulling is welkom!)

 

korte namen

 

waaraan te denken bij tweelingen

 

namen op thema:

koninklijke namen, namen uit de natuur, unisex namen, geografische namen etc.

 

 

Tips voor namenboeken:

 

Nederlands:

Woordenboek van Voornamen

(Prisma-pocket; oorspronkelijk van dr. J. van der Schaar;

recentelijk in een nieuwerwetse uitgave met een andere opzet verschenen)

 

De voornamen van nu

(Peter Roorda)

 

Engels/Amerikaans:

The Best Baby Name Book

(Louise Nicholson)

 

Name Your Baby

(Lareina Rule)

 

Duits:

Von Alexander bis Zoe: 4000 Vornamen aus aller Welt

(Ines Schill)

 

Zweeds:

Förnamnsboken

(Sture Allén en Staffan Wåhlin)

 

Italiaans:

Il nuovo dizionario dei nomi

Fabrizio Aulisio

 

 

 

 

home

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦