Guus Betlem / Freddy Hagers

 

       een héleboel leuke series!

 

 

Guus Betlem alias Freddy Hagers heeft een heel aantal van zijn verhalen laten uitgroeien tot hele series. Vreemd genoeg geldt dit enkel en alleen zijn meisjesboeken; voor de jongens bleef het bij losstaande verhalen.

De bekendste serie van zijn hand is zonder twijfel die over Marjolein(tje).  Het eerste boek vertelt het verhaal van de tienjarige "Marjoleintje van het Pleintje", zoals ze bekend staat in haar woonplaats. Het is een gewoon gezellig verhaal over de alledaagse avonturen van Marjolein en haar vriendinnen. Maar daarna is het bedoeling dat de klas op schoolreis gaat naar Vlieland... en niet alle ouders kunnen dat betalen. Dus, zegt Marjoleintje, waarom gaan we niet werken voor onze Vlielandweek? De avonturen van Japie aan de schoonmaak zijn kostelijk, en ook de verdere avonturen van de klas zorgen voor heel wat hilariteit.

In deel 3 is de klas dan eindelijk op Vlieland, waar een verborgen schat de gebeurtenissen bepaalt. Ook in de zomervakantie die er op volgt zit Marjolein niet stil, maar na die vakantie valt de klas een beetje uiteen omdat ze allemaal naar verschillende scholen gaan. Marjolein is nog de motor achter een project om aquaria te maken voor langdurig zieken, ze krijgt een hond en geeft hem weg om tot Een aantal boeken uit de Marjoleintje-serie van Freddy Hagers. De hele serie omvat veertien boeken. geleidehond te worden opgeleid voor een blinde vriendin, en moet haar houding bepalen ten opzichte van Paul, die zo duidelijk verliefd op haar is.

Na haar eindexamen heeft Marjolein een paar losse baantjes, die de nodige avonturen opleveren: ze is secretaresse bij een theatergezelschap, gezinsverzorgster, en hostess voor buitenlandse studenten. Intussen vindt ze nog tijd voor allerlei acties, bijvoorbeeld een cabaret voor langdurig zieke kinderen, en stapt ze - hoewel met enige tegenzin - in de schoenen van de geblesseerde actrice Patricia Hill om diens inzamelingstournee ten minste te laten doorgaan. De serie eindigt in Parijs, waarheen ze met haar man, dr. Bert Brouwer geëmigreerd is, en ook daar kan ze het niet laten zich het lot van minderbedeelden aan te trekken.

Marjolein Bronkhorst is een nogal veelzijdig karakter, dat je duidelijk ziet ontwikkelen van kind tot volwassen getrouwde vrouw en moeder. Haar wens om anderen te helpen - iets dat niet altijd uitpakt zoals ze wil - komt keer op keer naar boven, en geeft haar soms een beetje een aura van "de juffrouw met de sociale neigingen" zoals ze het zelf op een gegeven moment noemt. Ze staat altijd op de bres tegen onrecht, maar ze is echter beslist geen heilige: ze is doorgaans nogal vlug, en soms behoorlijk hard in haar oordeel, maar met haar eerlijk en open karakter leert ze zo langzamerhand ook haar oordeel te herzien en haar ongelijk te bekennen. Wie eenmaal haar vriendschap gewonnen heeft, kan altijd op haar blijven rekenen, al is dit duidelijker met haar vrienden van de middelbare school dan die van voor die tijd; van haar jeugdvriendinnen uit de eerste boeken houdt ze eigenlijk alleen contact met Lonneke.

De verhalen over de jonge Marjoleintje dateren waarschijnlijk van vlak na de tweede wereldoorlog. Het lijkt erop dat Betlem-Hagers haar gewoon mee liet groeien, want de laatste boeken zijn van halverwege de jaren vijftig, en daarin was Marjolein begin twintig. Opvallend is dat de oorspronkelijke serie veel langer was dan de paar delen die in de jaren tachtig nog in de handel waren. Ook is er in de jaren enigszins aan de inhoud gesleuteld: er vielen hoofdstukken af en er werden andere hoofdstukken toegevoegd. Bijvoorbeeld: in de oude Marjoleintje van het Pleintje ontbreekt het hoofdstuk over de protestoptocht tegen de bus die over het pleintje gaat rijden, maar beleven Marjoleintje en haar vriendinnen een spannend avontuur in het bos als ze een keer met Li meegaan naar de padvinderij. Een ander voorbeeld is de vakantieboot uit Net iets voor Marjolein, die veranderd is in een bus in Marjolein maakt het helemaal. Wist u overigens dat Bert in die oude versie een snor had?!

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Een goede tweede in Betlem-Hagers bekendste series is het vijftal boeken over de Huishoudschool, waarin de hoofdrol is weggelegd voor de impulsieve Kathinka Koster. Ze is intern op school, en met haar vriendinnen van de slaapzaal probeert ze zo goed en zo kwaad als het gaat te ontsnappen aan de duffe sfeer die er heerst op de Eerste Nederlandsche Huishoudschool.

Veranderingen zijn echter op til. Er is een verzoek gekomen van het nieuw te openen motel bij Laren of een tiental meisjes van de school daar misschien praktijk zouden kunnen doen. Het heeft heel wat voeten in de aarde voor de conservatieve directie schoorvoetend met het plan akkoord gaat, en Kathinka gooit nog bijna haar eigen glazen in, maar uiteindelijk wordt hun hele slaapzaal afgevaardigd naar het motel.

Natuurlijk loopt ook daar het één en ander in het honderd. Kippenpootjes zorgen voor onverwachte verwikkelingen, en De boeken in de serie over Kathinka van de huishoudschool, geschreven door Freddy Hagers. Henkie de piccolo wordt ziek en moet vervangen worden. Kathinka heeft de verantwoording voor een enorme volière met tropische vogels, en ook dat leidt tot grootse avonturen.

Terug op school blijkt dat de directrice, juffrouw Bikkers, nu toch besloten heeft met haar tijd meegegaan: hun hele slaapzaal is vernieuwd! Maar Kathinka zou Kathinka niet zijn als ze niet weer een plan moest uitbroeden: ze gaan een schip adopteren! Dat levert heel wat leuke uitstapjes en nieuwe kennissen op, onder wie ook de ontwapenende journalist Koen Keunings die zich weliswaar op oneerlijke wijze van een primeur voorziet, maar naderhand het vertrouwen van de hele huishoudschool weet te winnen. De meisjes borduren nog een heel wandkleed bij elkaar, en de afsluiting heeft nog een verrassing in petto!

Na alles wat de meisjes gepresteerd hebben, vindt juffrouw Bikkers in deel 3 dat ze nu wel zelfstandig genoeg zijn om zonder begeleiding te worden afgevaardigd om in een stand van de gezamenlijke huishoudscholen te staan op de internationale huishoudbeurs in Amsterdam. Ze sluiten vriendschap met de Italianen in de stand naast hen, Kathinka verlooft zich voor de show (met alle complicaties van dien), de huishoudschool leert Italiaans en Kathinka wil samen met de anderen op vakantie naar Italië. Maar hoe ze dat voor elkaar moet krijgen...?

De huishoudschool is weer present, geschreven door Freddy Hagers (deel 4 in de Huishoudschool-serie). In deel 4 zijn ze inmiddels van school af. Het is maar vreemd elkaar niet meer dagelijks te zien. Maar gelukkig doet juffrouw Bikkers een beroep op hen: de huishoudschool wil meedoen met een grote liefdadigheidsrace van Groningen naar Maastricht. Het levert heel wat verwikkelingen op voordat het zover is, met een zuurkraam die tot strijkbout omgebouwd moet worden, en Koentje toont naast zijn eeuwige gekkigheid ook een meer serieuze zijde van zijn karakter. De race om het hoogste bedrag is het hoogtepunt, waarbij ook nog de nodige zotte avonturen plaatsvinden en zowel Koen als Kathinka een sterke voorkeur voor persoonlijke voornaamwoorden aan de dag leggen...

Uiteindelijk gaat juffrouw Bikkers met pensioen, en de nieuwe directie vindt die moderne poespas maar niks. Hanneke Huppel, die al opdook in de verhalen over de liefdadigheidsrace, stoot dan ook haar neus als ze namens haar oom komt vragen of de school niet zou willen helpen een bootvakantie voor zieke kinderen mogelijk te maken. Gelukkig is er altijd nog Kathinka en haar clubje, inclusief Koen. Ze helpen Hannekes oom uit de brand, en de tocht wordt een groot succes (al vind ik de verwikkelingen die eraan vooraf gaan eigenlijk het leukste van het boek...).

Ook Kathinka is iemand die altijd voor anderen op de bres staat, maar haar karakter is minder gecompliceerd. In tegenstelling tot Marjolein is ze tamelijk luchthartig, impulsief en vol zotte invallen. Qua karakter ontwikkelt ze ook minder dan Marjolein, maar daarbij moet niet vergeten worden dat de tijdsspanne ook aanzienlijk korter is: het wordt nooit echt gezegd, maar in het eerste boek is Kathinka een jaar of vijftien, zestien, en in het laatste boek beslist niet ouder dan twintig.

Kathinka is iemand die makkelijk vrienden maakt, waar ze ook komt. Haar zin voor humor is aanstekelijk, en hoewel haar sterk ontwikkelde rechtvaardigheidsgevoel haar nogal eens in onplezierige situaties brengt, is en blijft ze een onverbeterlijke optimist, die altijd wel een uitweg ziet en ook anderen weet op te beuren. De combinatie met bijvoorbeeld de rustige Arianne en de gemakzuchtige Renée accentueren haar karakter nog eens extra, terwijl Koentje - in sommige opzichten een mannelijke, volwassen versie van Kathinka zelf - haar dolle invallen in goede banen leidt.

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Een andere, vrij uitgebreide serie is die van Vier meisjes. Een zotte bijkomstigheid is dat de eerste twee boeken in deze serie oorspronkelijk met jongens in de hoofdrollen als jongensboek zijn verschenen. Naderhand vond Betlem-Hagers de geschiedenissen blijkbaar leuker voor meisjes, en zo komt het dat Marjan, Barbertje, Wilma en Vier meisjes naar het Gardameer, geschreven door Freddy Hagers (deel 3 in de avonturenserie Vier meisjes).Noortje in het eerste boek op een piepklein eilandje in het Friese Tjeukemeer stranden. Gelukkig dat ze net die morgen boodschappen gedaan hadden, al lijkt verzopen brood op het eerste gezicht niet zo lekker. Wachtend op een schip dat hen kan oppikken, ontdekken ze allerlei waardevolle voorwerpen onder de vloer van een hutje, en Barbertje haalt een geldkistje op in plaats van een eetbare vis. Ze zitten op de bergplaats van één of andere kruimeldief! En tja, die dieven willen hen van dat eiland weghebben... Barbertje heeft een gewaagd plan om van het eiland af te komen, maar ja, niet alles verloopt zoals ze het wensen...

In deel 2 doet Wilma´s oom Lode zijn intrede. Hij daagt de meisjes uit te sparen voor hun vakantie: wie het eerst honderd gulden bij elkaar heeft, mag met hem mee naar Italië! De spaarpotten leiden tot heel wat verwikkelingen, want wie had nu gedacht dat daar zeer kostbare gestolen postzegels in verstopt zaten...?

Eenmaal in Italië is het avontuur nog niet over. Een kelner die zich verdacht gedraagt, een gevonden en verdwenen verrekijker, Barbertje die voor detective speelt en wordt opgesloten... Oom Lo krijgt er grijze haren van, zoals hij beweert!

Maar zo langzamerhand worden ze toch groot genoeg om op eigen houtje op vakantie te gaan, vinden ze. Eerst onder hoede van andere ouders, als vakantie-kindermeisje bij drie jonge gezinnen in Zuid-Frankrijk. Ook daar doet het avontuur zich gelden: één van de kinderen wordt ontvoerd, en de altijd impulsieve Barbertje denkt het raadsel zelf te kunnen oplossen. Het jaar daarop gaan ze met z´n vieren op de tandem naar Parijs, belanden midden in een wielerronde en in een optocht voor versierde fietsen, en ook in het pension in Parijs waar ze zullen werken stuiten ze weer op diefstal.

In Vier meisjes gaan op kamp maken we nader kennis met een stel klasgenoten die we eerder slechts vluchtig hadden ontmoet. De school gaat vier dagen op kamp, en intussen wordt oom Lo´s auto gestolen. Barbertje zou Barbertje niet zijn als ze niet op onderzoek uit De avonturenserie "Vier meisjes", geschreven door Freddy Hagers. zou gaan, en na heel wat benauwde ogenblikken weet ze de auto zelfs te traceren. Maar welke rol speelt het "Knoedeltje", de nieuwe gymleraar in dit geheel? Zal hij van zijn voetstuk vallen, of...?

Na hun intocht te paard in het kamp hebben de meisjes een tijd lang - als betaling - in de manege gewerkt. Nu in de Paasvakantie mogen ze dan een paar dagen met de paardjes op stap. Maar wie had nu gedacht dat ze met die paardjes in het circus zouden belanden?

Officieel heeft de serie Vier meisjes vier hoofdpersonen, maar de eigenlijke hoofdpersoon is zonder twijfel Barbara Rijnveld. Zij is de ondernemendste van de vier, degene die door haar onbesuisd en impulsief optreden iedere keer in de problemen raakt, en degene die met haar doorzettingsvermogen de zaak uiteindelijk oplost. Marjan, Noortje en Wilma hebben wel heel duidelijk heel eigen karakters, maar ze zijn minder dominant dan Barbertje.

Echt karakterontwikkeling zit er niet in dit verhaal. De leeftijd van de meisjes wordt niet genoemd, maar die is vrij constant (ze ontwikkelen hooguit van 14 naar 17 jaar, maar waarschijnlijk niet eens), hoewel vrijwel ieder verhaal over de volgende zomervakantie gaat: een bekend gegeven in avonturenseries voor de jeugd (vergelijk bijvoorbeeld Enid Blyton´s De Vijf, of de Nederlandse serie De Kameleon).

De serie Vier meisjes leest makkelijk weg. Het zijn detectiveboeken voor meisjes, en kenmerken zich door een afwisseling tussen spanning en humor. Ook hier de voor Betlem-Hagers kenmerkende vertrouwelijke autoriteit van ouders, leraren (ten minste: de meeste) en de politie. Eén opvallend foutje echter van een soort dat je in zijn series maar zelden tegenkomt: in het eerste boek wordt melding gemaakt van het feit dat Barbertjes vader overleden is, maar later duikt hij gewoon op in het verhaal!

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

De (volledige??) lijst van het werk van Guus Betlem, Guus Betlem jr. en Freddy Hagers

 

De beste boeken van Betlem-Hagers

 

Typische Betlem-Hagers humor

(geciteerd uit De huishoudschool in volle actie en uit Kathinka van de huishoudschool)

 

Een vandaag de dag hilarische ruimtereis

zoals Betlem-Hagers zich die voorstelde in 1933...

(geciteerd uit Snoetje als journalist)

 

Betlem-Hagers index

 

 

Terug naar de Januaraanse Ambassade

 

 

home