In English

 

 

Sabrina Simoni

dirigente van

het Piccolo Coro

"Mariele Ventre" dell´Antoniano

 

Sabrina Simoni (1969) is geboren en opgegroeid in de omgeving van de Italiaanse stad Bologna. Ze kwam al heel jong met muziek in aanraking, en het was vooral de klassieke muziek die haar aansprak. Dat ze daar alles over wilde weten, blijkt uit de anekdote dat ze als zesjarige alle instrumenten van een orkest kon opnoemen.

Sabrina Simoni, direttrice del Piccolo Coro "Mariele Ventre" dell´Antoniano

 

Hoewel ze jarenlang alle liedjes van de Zecchino d´Oro van dat jaar uit haar hoofd kende (iets dat haar grootouders uitentreure moesten aanhoren), heeft ze zelf nooit in Zecchino gezongen. Niet als solist, en niet in het Piccolo Coro.

Sabrina dirigeert!

 

Eén van de eerste foto´s van Sabrina met haar koor

Waarom ze nooit bij het koor gegaan is, is niet duidelijk; ze woonde tenslotte wel in Bologna. Misschien trok het bespelen van een instrument haar meer, want na de middelbare school ging ze naar het conservatorium in Bologna om piano te studeren.Tijdens die studie leerde ze Antonella Tosti kennen, een oud-korist van het Piccolo Coro, die haar introduceerde bij Antoniano. Na een paar invalbaantjes als koorbegeleider werd Sabrina daar de dirigente van het tiener- en studentenkoor Le Verdi Note dell´Antoniano.

 

 

 

 

Toen Mariele Ventre, indertijd de dirigente van het veel bekendere kinderkoor van Antoniano, juist tijdens de drukke voorbereidingen voor het kinderfestival Zecchino d´Oro geopereerd moest worden, vroeg ze Sabrina en Antonella voor haar waar te nemen. Mariele, die wist dat ze niet zo heel lang meer te leven had, zag in Sabrina mettertijd haar ideale opvolgster. Ze vroeg haar te blijven helpen met het Piccolo Coro; iets dat Sabrina graag deed omdat ze het werk met de kinderen eigenlijk minstens zo leuk vond als met de tieners en studenten van Le Verdi Note. Naast haar studie aan het conservatorium werd Sabrina zo door Mariele opgeleid tot kinderkoordirigent. Toen Mariele in 1995 overleed, was het dan ook niet meer dan logisch dat Sabrina de leiding over het koor overnam.

 

Maar dit was toch echt a cappella!Il Piccolo Coro in Polonia: con la direzione di Sabrina Simoni, i bambini cantano la famosa ninna nanna polacca "Lulaj Jezuniu" nel cortile della casa della gioventů di papa Giovanni Paolo II.

 

Het eerste jaar als eindverantwoordelijke voor het Piccolo Coro is niet gemakkelijk geweest. Ze heeft zich vooral tegenover de buitenwereld moeten bewijzen, maar inmiddels heeft Italië haar in de armen gesloten als de nieuwe dirigente van hun geliefde koor. Sabrina zelf heeft inmiddels ambitieuze plannen met haar kinderen. Na een periode waarin - om technische redenen - veel tv-optredens vooraf geregistreerd werden, zingt het koor de laatste jaren weer alles live.

Met name jonge solisten worden nadrukkelijk gedirigeerdSabrina Simoni dirige il Piccolo Coro "Mariele Ventre" durante un concerto estivo..

Verder wil Sabrina de kinderen uitgebreid kennis laten maken met klassieke muziek en met muziek uit verschillende culturen, en heeft ze plannen voor a cappella zang (iets dat het koor buiten het repetitie-lokaal zelden of nooit doet). En voor de rest blijft ze de lat hoog leggen; perfectioniste als ze is moet ŕlles perfect klinken!

Maar ook de ouderen volgen haar continu met de ogen!Sabrina Simoni dirige il Piccolo Coro "Mariele Ventre" durante il saggio annuale.

 

Het kinderkoor Piccolo Coro wordt doorgaans overstroomd met complimenten. En terecht: het koor zingt en klinkt ongelooflijk goed. Men realisere zich echter wel, dat de kwaliteit van een kinderkoor in de eerste plaats iets zegt over de kwaliteit van de dirigent. De kwaliteit van een kinderkoor kan namelijk nooit hoger zijn dan de kwaliteit van hun dirigent. Natuurlijk, iedereen kan een groep kinderen een liedje aanleren, maar het resultaat is een groep kinderen die een liedje zingt.

 

Om de kinderen bewust te maken van de harmonieën, om ze te leren luisteren naar elkaar terwijl ze zingen, daarvoor is een goede dirigent nodig. Op zo jonge leeftijd (in dit geval 4 tot 12 jaar) is er immers nog amper gelegenheid geweest voor de kinderen om elders hun gehoor en hun stem te ontwikkelen. En natuurtalenten als de Annarita´s, de Olivia´s en de Carolina´s zijn uitzonderingen, ook bij het fameuze Piccolo Coro. Wie een repetitie van het koor bezoekt, zal ontdekken dat de meeste kinderen van dit uitmuntende koor een gewoon huis-, tuin- en keukenzangtalent hebben. Het hoge niveau van dit koor wordt dan ook niet bereikt door een buitengewoon zangtalent bij elk van de vijftig koorleden. Nee: het resultaat wordt bereikt met hard werken en een enorme portie doorzettingsvermogen (en veel plezier) bij zowel zangertjes als dirigente. En dat resultaat kan dus op het conto van slechts één persoon geschreven worden: Sabrina Simoni.

 

Sabrina Simoni, direttrice del Piccolo Coro "Mariele Ventre" dell´Antoniano.

De afgelopen jaren heeft Sabrina zich ook toegelegd op het delen en verspreiden van haar kennis en ervaring. Een eerste begin daarmee werd gemaakt met de twee boeken die ze geschreven heeft: Favole inCanto en La tastiera incantata: speelse aanvullingen op de bestaande methodes om jonge kinderen vertrouwd te maken met zang en stemgebruik (Favole inCanto) en met de toonladder, het notenschrift en de piano (La tastiera incantata). Zie verder de link onderaan.

Om alle kinderen de mogelijkheid te geven vertrouwd te raken met de wereld van de muziek, is recentelijk op Sabrina´s initiatief ook het project Giocando con la musica (Spelend met de muziek) van start gegaan. Ook kinderen die niet door de selectie voor het Piccolo Coro komen moeten tenslotte de kans krijgen om met muziek bezig te zijn. Ik weet niet zo heel veel van dit project af, maar het zou me niet verbazen als o.a. de bovengenoemde boeken daarin een grote rol spelen...

Een ander recent project zijn de jaarlijkse seminaria voor kinderkoordirigenten. Eens per jaar wordt er een weekend georganiseerd, waarin Sabrina en de verdere staf van het Piccolo Coro hun kennis en ervaring delen met (veelal amateur-) collega´s. Als er iets is waar ik wel naar toe zou willen...!

 

Over haar privéleven is weinig meer bekend dan dat ze in 2001 met de musicus Siro Merlo getrouwd is. Kinderen heeft het paar (vooralsnog) niet, maar het gerucht gaat dat Sabrina zich ooit heeft laten ontvallen: "Ik heb al zestig kinderen; dat is wel genoeg…"

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Piccolo Coro

 

De geschiedenis van het Piccolo Coro

 

Opus Magnum van Sabrina´s Piccolo Coro

 

Muziekles met Sabrina Simoni

 

 

Zecchino d´Oro

 

Antoniano index

 

De officiële site

(externe link)

 

 

home

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦