på svenska

 Nederlands

 Zecchino d´Oro

 

 

en internationell barnsongfestival som lek

 

Här i Norden är den inte så känd, men nere i södra Europa är den ett begrepp i barnens musikala värld: den internationella barnsångfestivalen Zecchino d´Oro. En annorlunda sångfestival, där inte de Presentatören Cino Tortorella ger första priset: guldmyntet Zecchino d´Oro, till författaren till den vinnande låten. Flickan som sjöng hans sång är med på bilden. som sjunger tävlar med varann, utan sångernas författare.

 

Zecchino d´Oro är en uppfinning av tevepresentatören Cino Tortorella. Han ville göra ett program med nya sånger för barn, sjungna av barn, och en barnjury som röstade fram den vinnande låten. I september 1959 visades alltså den första Zecchino d´Oro på den italienska teven, med tio nya sånger kring Pinocchios saga. Den var menad som ett engångsprojekt, men det visade sig vara en sådan storsuccé att det kom ett avsnitt till året därpå. Italien hade välkomnat Zecchinos enkla och trevliga koncept, och nuförtiden är Zecchino d´Oro bland världens längst hållande teveprogram, som till och med fortfarande presenteras av samma presentatören som uppfann det för nästan femtio år sedan. (Det sägs att han är med i Guinness Recordboken för att ha presenterat ett och samma program i hela 50 år!)

 

Zecchino d´Oro är detsamma för Italien som Pippi Långstrump och Saltkråkan är för Sverige: omtyckt av barnen och ren En överblick över teve-studion där Zecchino d´Oro hålls.barndomsnostalgi för deras föräldrar och andra vuxna. Organisationen har professionaliserats under årens lopp, tekniken har moderniserats, men konceptet har knappt ändrats under tiden. Tolv, och under senare tid fjorton sånger, sjungs av en, två eller tre unga solister tillsammans med Zecchinos egen barnkör Piccolo Coro "Mariele Ventre" dell´Antoniano. Sångerna sjungs flera gånger, för programmet visas fem dagar i rad - och det 100% live! - så publiken får verkligen en chans att lära känna de nya melodierna. En jury, som enbart består av barn, röstar i flera omgånger den vinnande låten fram. Presentationen görs av good old Cino Tortorella, sin lilla polare musen Gigio och en och annan tillsatt presentatör. Och författeren till den vinnande låten får en zecchino d´oro - en guldmynt såsom det nämns i Pinocchios saga.

Zecchino d´Oro tar barnmusik på allvar, och repertoaren är så bred (från vaggsång till rap och från musikal poesi till rock and roll) att var och en hittar något efter sitt tycke. Dessutom är sångernas tema positiva, igenkännliga och tilltalande för målgruppen: barn i 4 till 10 års ålder. Till exempel djur, familjen, musik, solidaritet och hopp inför en bättre värld är återkommande tema. Några exempel: "Vad säger en krokodil?", "Tusenfotings steppdans", "Hickan", "En kram, mamma!", "Kära Jesus, jag skriver till dig" och "Tusen röster, en röst". Arrangemangen är av prima kvalitet, och den ackompanjerande barnkören sjunger - trots medlemmernas genomsnittliga ålder av bara cirka 8 år - Nu är det juryn som bestämmer. Dessa barn, i 8 till 12 års åldern, är de som bestämmer vilken sång ska vinna årets Zecchino d´Oro.utomordentligt bra.

Tittarsiffrorna visar att Zecchino d´Oro fortfarande är ett älskat program. Även nu, med massor av tevekanaler att välja bland, tittar genomsnittligt cirka 25% av italienarna på Zecchino d´Oro varje år. Det motsvarar hela 13 miljon italienare, och det är nog bortsett från utlandet  - som tittar tack vare Eurovision och Worldvision! Och allt detta gäller ett eftermiddagsprogram som riktar sig mot 4 till 10 åringar…!

 

Den enda stora förändringen i Zecchinos historia skedde i 1976, då festivalen blev internationell. Från och med den 18:a Zecchino kom hälften av sångerna från Italien, sjungna av italienska barn, och hälften från länder från över hela världen, sjungna av barn från det landet där sången kommer ifrån. Hittills har cirka 90 olika länder varit representerade i Zecchino d´Oro sedan 1976. Eftersom festivalen först och främst riktar sig mot italienska barn, blir de utländska sångerna översatt till italienska av välkända italienska sångförfattare. Alla italienska sånger, samt de flesta utländska är nyskrivna särskilt för den här festivalen. Ibland händer det dock att utlandet representeras av en traditionell folksång. Så som de två gånger Sverige har varit med.

Sången (till stor del på italienska) lärs ut till en liten flicka från Polen. Sabrina Simoni och hennes staff har jämt lyckats att få de unga utländska deltagarna att framföra sin sång på begripligt italienska.Första gången Sverige var med var i 1979, då den 6-årige Fredrik Gustavsson sjöng en italiensk version av Trollmors vaggsång: Mamma folletta. Och för två år sedan (2005) var det Fjäriln vingad (i den italienska versionen med ett någorlunda ändrat innehåll: Il mio cuore è un gran pallone), sjungen av den 8-årige Emilia Eklund. Den sången blev en storsuccé i Italien, även om låten inte vann själva festivalen. De utländska barnen framför sin sång till en stor del på italienska (även om de själva knappast känner till fler italienska ord än pizza och spaghetti!), och en liten bit på sitt eget språk. Hur de klarar av det, sägs vara ett av Zecchinos mirakler, men varje år på nytt lyckas de musikaliska ledarna att lära ut en hel sång på italienska till sju barn de kan inte växla ett enda ord med...

Men vilken upplevelse att ha kul med barn från över hela världen, att sjunga på teve, att göra en cd-skiva… Ändå är Zecchino d´Oro för barnen inget annat än ett stort lek. När festivalen är slut, åker de hem och fortsätter helt vanligt i skolan. Att bli en riktig stjärna ingår absolut inte i målet. Det visas bl a av att tävlingen pågår bland sångernas författare, och inte mellan de barnen som sjunger. Jag har haft kontakt med några före detta barn som har sjungit i Zecchino d´Oro, och allihopa har de enbart positiva minnen av sina upplevelser i Bologna. Ingen avund, ingen rivalitet - bara att få nya kompisar och ha det kul tillsammans i sångleken.

 

En av de stora fester under Zecchinos förberedningstid är "pranzo delle nazioni". Alla barnens föräldrar har lagat en traditionell maträtt från deras land eller region. Sabrina Simoni (musikalisk ledare) och fader Alessandro ställer upp med barnen för en foto vid det välfyllda bordet med tilltalande mat. Målet med Zecchino d´Oro är trefaldigt.

För det första vill den vidga barnens sångrepertoar. Om den informationen jag hört någon gång stämmer, har de redan introducerat mer än 600 nya sånger i Zecchinos 50 omgånger! En del har visserligen (nästan) glömts, men det finns många sånger kvar som så gott som tillhör den traditionella barnsångsrepertoaren i Italien nuförtiden.

För det andra vill Zecchino d´Oro få barn att träffas med barn från världens alla hörn, och på så sätt bidra till förståelse för andra kulturer.

Och för det tredje hjälper Zecchino d´Oro även barn i nöd. Varje år introduceras ett nytt projekt: de så kallade Blommor av Solidaritet. Oftast är det skolor, barnhem eller sjukhus i världens underutvecklade eller olycksdrabbade regioner. Organisationen hyller löftet att alla gåvor som kommer in och alla pengar som tjänas med skivornas försäljning används till tegel, cement, takpannor och dylika. Och eftersom den där organisationen består av munkar från en franciskansk kloster (människor som inte vill ha jordiska egendomer) förefaller detta löfte verkligen trovärdigt.

 

Zecchinos egna presentatörer: Cino Tortorella (som har presenterat det här programmet ända sedan 1959!) och den lilla musen Topo Gigio.Zecchino d´Oro har visserligen uppfinnats av Cino Tortorella, men det är den kristna organisationen Antoniano di Bologna som ansvarar för det hela. Deras önskemål är att förbättra världen, att framhäva det positiva och att hjälpa sina medmänniskor. Det syns i Zecchinos sånger: det finns inte ett enda oanständigt ord i alla dessa, och på ett ofta originellt sätt lär de barnen att älska sina nästa.

 

The children singing in the 51st Zecchino d´Oro. Barnen som sjunger i den 51:a Zecchino d´Oro.

Zecchino d´Oro organiseras och produceras av Antoniano di Bologna, tillsammans med Raiuno. Producenten är Fabrizio Palaferri. Den musikaliska ledningen ligger vid Siro Merlo (musikalisk supervisor), Sabrina Simoni, Antonella Tosti och Daniela Giuliani. Organisation av Liliana Caroli. Barnkören Piccolo Coro "Mariele Ventre" dell´Antoniano leds av Sabrina Simoni. Presentationen görs av Cino Tortorella och den lilla musen Topo Gigio (© Maria Perego), samt en och annan av Raiuno tillsatt presentatör. Zecchino d´Oro produceras med stöd av Unicef.

 

Zecchino d´Oro visas på teve i november, både av Raiuno, Eurovision och Worldvision. Det här året hålls den för den 51:a gången, och kommer att visas på teve den 25-29 november vid femtiden på eftermiddagen.

 

Årets barn som ska sjunga i Zecchino d´Oro

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Zecchinos bästa texter

 

Zecchino 2008: sångerna    

 

Zecchino del Forum        

 

Barnkören Piccolo Coro 

 

Sabrina Simoni    

 

Zecchinopuzzle

enklare                  svårare

 

Antoniano index

 

Den officiella hemsidan

 

 

home

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦