Scheherazade / Maria Oomkens

 

(1914-2003 (?))

 

Zelden zal een column zo lang gelopen hebben als "Scheherazades Cocktail" in het Nederlandse damesblad Libelle. Begonnen in 1951, en ik weet niet precies hoe lang ze ermee door gegaan is, maar ik heb in ieder geval documentatie gevonden waaruit bleek dat ze ze in 1991 nÚg publiceerde!

Scheherazade begon met schrijven tijdens de oorlogsjaren. Niet voor publicatie, maar om de nare gebeurtenissen om haar heen te kunnen verwerken. In eerste instantie verdwenen die schriften in een lade, maar toen ze ze na jaren nog weer eens overlas, stond ze er zelf versteld van hoeveel het op een "echt" verhaal leek. En stuurde het hele schrift pardoes naar een tijdschrift, dat het tot haar onuitsprekelijke verbazing nog Een paar van de boeken geschreven door Scheherazade / Maria Oomkens. nam en publiceerde ook.

In de schaarste van de naoorlogse jaren was elke cent welkom, en nu ze deze bron van inkomsten ontdekt had, begon ze heel bewust verhalen te schrijven en in te sturen naar diverse redacties. En in 1951 kreeg ze een vast contract aangeboden bij de Libelle.

In het begin bevatte haar rubriek vooral vrouwelijk nieuws, met wat huiselijke belevenissen er tussendoor. Later gingen de huiselijke belevenissen de boventoon voeren, en werd ze ook op pad gestuurd om reportages te maken in het buitenland: India, Vietnam (tijdens de oorlog), Afrika, IndonesiŽ, Griekenland. Vaak hadden die reportages te maken met vluchtelingen, met honger, met ziekten, waarvoor het blad dan een actie op touw zette. Vanaf de jaren zeventig trok ze ook regelmatig het land door voor "spraakwatervallen" (haar versie van lezingen) voor veelal vrouwenverenigingen.

Scheherazade beschrijft zichzelf regelmatig als "een spons die goed kan kijken en luisteren en opnemen, en dan gauw uitknijpen op papier". Ze was in de eerste plaats huisvrouw en moeder, en zag zichzelf helemaal niet als schrijfster, en het heeft dan ook heel wat overtuiging gekost voor ze aan het publiceren van boeken toe was. De achtergrondverhalen over bijvoorbeeld "De drie zomers", dat ooit in 1950 begon en waarin iedereen steeds maar ziek werd zodat ze het twintig jaar in een la heeft laten liggen voor ze het af schreef, zijn haast net zo kostelijk als het boek zelf!

De verhalen en cocktails van Scheherazade lezen makkelijk weg. Ze heeft meer dan eens het compliment gekregen dat vrouwen haar boeken pakken wanneer ze niet kunnen slapen, en een mooier compliment kon ze zich eigenlijk niet denken. De toon is overwegend positief, er zit een flinke portie nuchterheid en fantasie in, en - waar nodig - wordt de tijdgeest prachtig verwoordt. Ze beschrijft de levens van gewone mensen (zowel van haarzelf en haar gezin als van verzonnen personages) met een rijke woordenschat en een flinke dosis humor, en fantaseert er daarnaast lustig op los over wolkenschuivers, denkknopjes, terugzetpillen, de fee Marie en moderne sprookjes. Je zou haar de vriendin van iedere Hollandse huisvrouw kunnen noemen. De verhalen van Scheherazade zijn pure ontspanning om te lezen!

 

Een voorproefje?

 

De vloek en de zegen van de verbeelding (ItaliŽ)

Wat dacht u van een snauwbelasting?

Gesprek tussen twee onbekenden

Vakantie zonder geld

Kerstmis

Assepoester

Verhalen die nooit een vervolg hebben

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Noot: deze verhalen zijn oorspronkelijk gepubliceerd in de Libelle, en in gebundelde vorm verschenen bij Uitgeverij Van Holkema & Warendorf. Ze zijn hier opgenomen om een nieuw, misschien jonger publiek kennis te laten maken met haar verhalen, en in zekere zin tevens als eerbetoon aan de schrijfster. Er wordt geen geld verdiend met deze publikatie op internet, en ik heb geenszins de bedoeling enig copyright te schenden. Mochten de betrokken personen en/of bedrijven er desondanks problemen mee hebben, dan is een emailtje aan de webmaster (bestuurster@konarciq.net) voldoende om de verhalen ofwel anders of beter te crediten, ofwel volledig te verwijderen. Al hoop ik dat dat laatste niet nodig zal zijn, want de verhalen van Scheherazade zijn het nog steeds waard om gelezen te worden. Ook in de 21e eeuw.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Haar verhalen en bundels cocktails zijn ook verschenen bij Uitgeverij Van Holkema & Warendorf. Bij mijn weten zijn ze niet meer in de handel, maar bij De Slegte willen ze nog weleens opduiken. Voor zover mij bekend bestaat haar repertoir uit de volgende titels:

 

 

Verzamelde cocktails en aanverwante zaken:

Hutspot

Prietpraat

2000 weken

Mijn ei en ik

Cocktail party

Scheherazade

Nog meer eieren

Decembercocktail

Geen man is veilig voor mij

Klein beginnen (over de lezingen)

 

Losse verhalen:

Dat, wat er niet is

Armoe troef

 

Losstaande romans:

De onzichtbare hond (een kinderboek)

Mijn dochter en ik

De drie zomers

De rode loper

De draaideur

 

Serie over Baas en Marietje:

Bidden in de theedoek

Het huis dat lachte

Baas, Marietje en de wereldbol

(dit drietal is ook verschenen als trilogie)

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

De Januaraanse Ambassade

 

 

home

 

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦